Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, morgen in huis* 5575 klanten geven ons een 9 Gratis bezorgd vanaf 100,-* 30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, morgen in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Voor besteld, morgen in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

    7 Tips tegen uitglijden in de badkamer

    Niels

    Geschreven door:  Niels Wiersma

    21 oktober 2024

    Bewerkt op: 22 oktober 2024 08:55

    Een ongeluk in de badkamer is zo gebeurd, vooral als je net uit de douche komt en de (douche)vloer glad is van water en zeep. Gelukkig zijn er veel manieren om uitglijden te voorkomen. In deze blog geef ik je 7 praktische tips om jouw badkamer veiliger en comfortabeler te maken.

    7 Tips tegen uitglijden in de badkamer

    Waarom wordt een badkamervloer glad?

    Een gladde badkamervloer kan best vervelend zijn, vooral als je net uit de douche stapt en je jezelf ineens op glad ijs waant. Maar waarom is een badkamervloer eigenlijk glad? Het komt allemaal neer op hoe het contact tussen je voeten en de ondergrond verandert door water en zeepresten.

    Hoe meer contact je voeten hebben met de ondergrond – zoals tegels of een douchebak – hoe meer grip je hebt. In een droge situatie is dat meestal geen probleem; je voeten maken genoeg contact met het oppervlak, waardoor je stevig staat. Maar zodra er water op de vloer komt, verlies je al wat contact met de ondergrond en daarmee ook een deel van je grip. Water zorgt er namelijk voor dat er als het ware een dunne laag ontstaat tussen je voet en de vloer.

    En dan komt zeep om de hoek kijken. Zeepresten maken het contact tussen je voeten en de ondergrond nog lastiger. Ze zorgen voor een extra laagje dat het nog moeilijker maakt om grip te houden. Dit werkt eigenlijk een beetje zoals aquaplaning bij een auto: je verliest het directe contact met het wegdek en daardoor verlies je grip. In de badkamer gebeurt hetzelfde: je voeten glijden gemakkelijker weg, waardoor de kans groter wordt dat je uitglijdt.

    Wil je gladde vloeren in de badkamer voorkomen, dan kun je een aantal maatregelen nemen. In deze blog geef ik je 7 tips om het uitglijden in de badkamer te voorkomen. Met deze aanpassingen maak je de badkamer een stuk veiliger.

    Tip 1: Tegels met hoge R-waarde

    De R-waarde van tegels geeft aan wat de antislip-eigenschappen zijn van een tegel. Hoe hoger de R-waarde, hoe meer grip de tegel biedt en hoe kleiner de kans op uitglijden. De waarden lopen van R8 tot R13, waarbij R8 de laagste antislipwaarde is en R13 de hoogste. R13 biedt dus de beste bescherming tegen uitglijden.

    Deze waarde wordt bepaald door een test waarbij een persoon (met normaal schoeisel, meestal rubber) over een betegelde helling loopt. De helling wordt steeds steiler totdat er sprake is van uitglijden. Op basis hiervan wordt de R-waarde toegekend.

    In de praktijk zijn R9 en R10 de standaardwaarde voor keramische tegels. Dit type tegel biedt een goede mate van grip. Ben je op zoek naar een tegel die specifiek voor antislip is gemaakt, dan adviseer ik de R11 tegels voor jou.

    Mozaiektegel met R11 anti-slipwaarde

    Mozaïektegel met R11 antislipwaarde; The Mosaic Factory London Black

    Tip 2: Kleine formaat tegels

    Een andere goede optie om uitglijden in de badkamer te voorkomen, is het kiezen voor kleinere tegels. Kleine tegels bieden namelijk een belangrijk voordeel: ze hebben meer voegen. Deze voegen spelen een grote rol in het bieden van extra grip. Hoe meer voegen er zijn, hoe meer oppervlakte er is dat water kan opvangen. Hierdoor blijft er minder water op de tegel zelf liggen en blijft het contact tussen je voeten en de vloer beter behouden. Dit zorgt ervoor dat je minder snel zult uitglijden.

    Kleinere tegels kunnen bijvoorbeeld mozaïektegels zijn of gewoon tegels met een kleiner standaardformaat. Vooral in de douche zijn kleinere tegels een uitstekende keuze, omdat juist daar vaak veel water aanwezig is.

    Doucheruimte met kleine tegels voor meer grip

    Mozaïektegels in doucheruimte; Colorker Kainos - Bone

    Tip 3: Douchebak/douchevloer met antislip

    Naast tegels met een hoge R-waarde zijn er ook douchebakken en -vloeren met antislip. Deze worden gekenmerkt door een reliëf-achtige oppervlakte structuur die zorgt voor meer grip. Door deze structuur heb je meer contact met de ondervloer. In tegenstelling tot een volledig vlakke douchebak of -vloer zonder structuur. Dit maakt ze een goede keuze voor iedereen die extra veiligheid in de douche wil.

    Voor meer informatie over de verschillen tussen een douchebak en een douchevloer, kun je deze blog lezen.

    douchevloer met antislip
    douchevloer met antislip

    Douchevloeren met antislip; Riho Isola (links), Brauer Relievo Crag (rechts)

    Tip 4: Antislipmatten

    We begrijpen dat het niet altijd mogelijk is om je douchebak of douchevloer zomaar te vervangen. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: een antislipmat. Deze matten bieden vergelijkbare voordelen als een douchevloer met antislip, maar zijn veel gemakkelijker te installeren. Je plaatst de mat simpelweg over je huidige douchebak. Doormiddel van zuignappen blijft de mat op zijn plaats.

    Voor mensen die in een badkuip douchen is een antislipmat ook een uitstekende, eenvoudige oplossing om uitglijden te voorkomen. Wij raden wel aan om de mat regelmatig van z'n plek te halen om schoon te maken. Zo voorkom je schimmelvorming.

    Tip 5: Handgrepen

    Wandgrepen en wandsteunen zijn een geweldige manier om net dat beetje extra veiligheid te bieden in de badkamer. Deze hulpmiddelen geven je iets om je aan vast te houden, wat vooral handig is wanneer je de balans dreigt te verliezen op een natte vloer.

    Vooral bij het bad kan een wandgreep een groot verschil maken. Na het baden kan het soms lastig zijn om overeind te komen, vooral als je wat minder mobiel bent. Een wandgreep geeft je de mogelijkheid om je veilig en gemakkelijk op te trekken, zonder bang te zijn om uit te glijden. Ook in de douche is een wandgreep een waardevolle toevoeging; je kunt jezelf stabiliseren terwijl je staat of terwijl je in- en uitstapt.

    douche handgreep

    Douchehgreep; Bling Columbus

    Tip 6: Zittend douchen

    Een andere manier om uitglijden tijdens het douchen te voorkomen, is door zittend te douchen. Dit is niet alleen veiliger, maar ook ideaal voor mensen die niet lang kunnen staan. Door een douchestoel of douchezitje te gebruiken, kun je comfortabel zitten terwijl je jezelf wast, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over uitglijden op een natte vloer.

    Zittend douchen maakt het douchen minder belastend en is vooral handig voor ouderen of mensen met een beperkte mobiliteit. Wanneer je klaar bent met douchen, kun je weer gebruikmaken van wandgrepen om veilig overeind te komen.

    douchezitje

    Tip 7: Douche- badmatten

    Wanneer je je niet in de doucheruimte afdroogt, maar op de tegels er net buiten, kan de vloer daar snel glad worden door het water dat van je lichaam komt. Hierdoor neemt de kans op uitglijden toe. Een simpele oplossing om dit te voorkomen is het gebruik van een bad- of douchemat op de vloer buiten de douchecabine.

    Een badmat zorgt ervoor dat je veilig kunt uitstappen zonder dat je voeten direct op een natte en gladde tegelvloer terechtkomen. Het materiaal van de mat absorbeert water en biedt extra grip. Het is een eenvoudige en goedkope oplossing waarvoor je niet je hele badkamer hoeft te verbouwen. Bovendien zijn bad- en douchematten in allerlei stijlen en kleuren verkrijgbaar, zodat ze altijd bij je badkamerinrichting passen.

    badmat

    Samenvattend

    Een gladde badkamer kan gemakkelijk leiden tot gevaarlijke situaties, maar gelukkig zijn er veel manieren om dit risico te verkleinen. Door te kiezen voor tegels met een hoge R-waarde, gebruik te maken van kleine formaat tegels, een antislip douchebak of -vloer te installeren, en antislipmatten te gebruiken, kun je veel doen om de veiligheid in je badkamer te vergroten. Ook hulpmiddelen zoals wandgrepen, het douchen met een douchestoel, en het plaatsen van badmatten zijn effectieve oplossingen om uitglijden te voorkomen.

    Vragen of advies

    Zit je nu na het lezen nog met vragen hoe je jouw badkamervloer minder glad kan maken of wil je graag persoonlijk advies wat het beste bij jou past? Neem dan gerust contact met ons op. Je bent ook van harte welkom in onze showroom. We laten je graag meer zien en helpen je verder. Samen komen we tot de beste oplossing!

    Productenvergelijker 0
    Openen