Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, maandag in huis* 5575 klanten geven ons een 9 Gratis bezorgd vanaf 100,-* 30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, maandag in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Voor besteld, maandag in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

    Douchebak of douchevloer: zijn er verschillen?

    Daniel

    Geschreven door:  Daniel Bennik

    22 september 2024

    Bewerkt op: 22 september 2024 14:24

    Ben je bezig met het verbouwen van je doucheruimte of je volledige badkamer? Dan kun je kiezen tussen een douchebak of een douchegoot met tegels. Sommige fabrikanten noemen het echter ook een douchevloer. Wat is precies het verschil tussen een douchebak en een douchevloer? In dit artikel leg ik je dat uit.

    Douchebak of douchevloer: zijn er verschillen?

    Online merk je misschien dat de termen douchebak en douchevloer vaak door elkaar worden gebruikt. De ene fabrikant spreekt van een douchebak, terwijl de andere het een douchevloer noemt. Toch zijn er enkele nuances te onderscheiden. Dit hangt in grotendeels af van hoe de douchebak in of op de vloer wordt geplaatst. En het materiaal en uitstraling is anders.

    Douchebak

    Met een douchebak bedoelen we de traditionele versie waarmee het allemaal begon. Denk bijvoorbeeld aan een standaard acryl (kunststof) douchebak die als opbouw wordt gebruikt. Deze worden op de vloer gemonteerd. Ze zijn ook verkrijgbaar als hoog model van ongeveer 15 cm. Een model dat vroeger veel werd toegepast.

    Een douchebak heeft meestal een rand die ervoor zorgt dat het water binnen blijft en naar de afvoer stroomt. De douchebak is vaak niet-zelfdragend, hol van binnen, en moet aan de onderkant extra ondersteund worden, bijvoorbeeld met douchebakpoten of een zelfgemaakt frame..

    Deze douchebakken zijn goedkoper dan de douchevloeren die ik je zo zal uitleggen.

    Voorbeeld van een hoge douchebak

    Voorbeelden van de tradionele douchebak

    Douchevloer

    Terwijl een douchebak altijd op de vloer wordt gemonteerd, kan een douchevloer vlak in de vloer worden geïntegreerd. Dit geeft een strakke uitstraling en heeft als voordeel dat je geen opstap hebt. Douchevloeren zijn dunner, meestal rond de 3 cm.. Douchevloeren kunnen ook gewoon op de vloer worden geplaatst.

    Een douchevloer is meestal zelfdragend en gemaakt van massieve materialen zoals mineraalmarmer of solid surface. Extra ondersteuning, zoals pootjes, is dan niet nodig. Een voordeel van een douchevloer is dat deze op maat gezaagd kan worden of voorzien is van een steenstructuur die een anti-slip effect creëert. Deze eigenschappen zijn natuurlijk afhankelijk van het model.

    Douchevloeren hebben een strakkere uitstraling en zijn kwalitatief beter. Dit betekent automatisch dat er ook een hoger prijskaartje aan hangt.

    Voorbeeld van een douchevloer
    Voorbeeld van een douchevloer

    Voorbeelden van wat doorgaans een douchevloer genoemd wordt

    Douchen op een tegelvloer

    Een andere populaire optie, naast een douchebak of douchevloer, is douchen op tegels met een douchegoot. Voor meer informatie over dit onderwerp verwijs ik je graag naar mijn artikel over "douchebak of tegels?".

    Douchen op tegelvloer met douchegoot
    Douchen op tegelvloer met douchegoot

    Voorbeelden van douchen op een tegelvloer met douchegoot

    Conclusie

    We merken dat de traditionele kunststof douchebak steeds meer uit de badkamer verdwijnt. Ze worden nog wel gebruikt bij renovaties, bijvoorbeeld als vervangend product wanneer het niet te veel mag kosten. Maar in nieuwe badkamers kiezen we in de meeste gevallen voor een douchevloer. Of natuurlijk een douchegoot met tegelvloer.

    Heb je nog vragen over de verschillen tussen een douchebak en een douchevloer? Of wil je advies over welk model het beste bij je past? Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom.

    Productenvergelijker 0
    Openen