Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, maandag in huis* 5575 klanten geven ons een 9 Gratis bezorgd vanaf 100,-* 30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, maandag in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Voor besteld, maandag in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

    Welke soort vloer is het best geschikt voor vloerverwarming?

    Niels

    Geschreven door:  Niels Wiersma

    2 oktober 2024

    Bewerkt op: 7 oktober 2024 11:41

    Kiezen voor vloerverwarming is een slimme zet, maar de juiste vloer kiezen is net zo belangrijk. Elk vloermateriaal reageert anders op warmte, wat invloed heeft op hoe comfortabel en efficiënt je verwarming werkt. In deze blog vergelijk ik vier materialen op warmtegeleiding, isolatie, en hun geschiktheid voor elektrische of watergedragen vloerverwarming, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

    Welke soort vloer is het best geschikt voor vloerverwarming?

    Om te beoordelen welke vloer het beste is te gebruiken in combinatie met vloerverwarming, vergelijken we vier verschillende materialen; keramiek, laminaat, PVC-vloer en beton. Wil je direct een antwoord op de vraag, scroll dan naar beneden voor de conclusie.

    Warmtegeleiding en isolerende Werking

    Materialen die warmte goed doorgeven, hebben vaak minder isolerende eigenschappen, terwijl isolerende materialen de warmte juist minder goed geleiden. Hierdoor komt een vloer die warmte uitstekend verspreidt, zoals bij keramische tegels het geval is, minder in aanmerking als isolator. Tegelijkertijd zijn isolerende vloeren, zoals laminaat, minder effectief in het doorlaten van warmte, waardoor ze minder geschikt kunnen zijn voor vloerverwarming.

    Warmtegeleiding

    Warmtegeleiding geeft aan hoe goed een vloer warmte doorgeeft, wat een cruciale eigenschap is bij vloeren in combinatie met vloerverwarming. Vloeren met een hoge dichtheid geleiden warmte beter, omdat er minder lucht in het materiaal aanwezig is die de warmteoverdracht kan vertragen.

    • Keramiek heeft een uitstekende warmtegeleiding vanwege de hoge dichtheid en het gebrek aan luchtbellen in het materiaal. Door het bakken en persen 'verdwijnt' het lucht. Dit maakt keramische tegels een ideale keuze voor vloerverwarming, omdat ze warmte snel en efficiënt verspreiden.
    • Laminaat geleidt warmte minder goed door de aanwezigheid van houtvezels en de luchtlagen tussen de verschillende lagen van het materiaal. Deze luchtlagen vertragen de warmteoverdracht, wat laminaat minder geschikt maakt voor vloerverwarming.
    • PVC-vloeren zijn een betere warmtegeleider dan laminaat, vooral als je kiest voor een variant zoals de Bobeau PVC-vloeren, die voor 70% uit kalksteen bestaan. Deze combinatie zorgt voor een betere warmtegeleiding dan standaard PVC.
    • Betonnen vloeren hebben net als keramiek heeft beton een hoge dichtheid, waardoor het warmte goed geleidt. Het duurt wel wat langer voordat beton volledig is opgewarmd, maar eenmaal op temperatuur blijft de vloer lang warm.

    Bobeau Nakuru visgraat klik-pvc

    Isolerende werking

    Isolatie verwijst naar het vermogen van een materiaal om warmte tegen te houden. Materialen die goed isoleren, zijn minder geschikt voor vloerverwarming omdat ze de warmteoverdracht belemmeren. Dit betekent dat je meer energie moet verbruiken om de vloer op de gewenste temperatuur te krijgen.

    • Keramiek is geen goede isolator, omdat het juist ontworpen is om warmte efficiënt door te geven. Hierdoor is het een slechte keuze als je op zoek bent naar isolatie, maar perfect voor vloerverwarming.
    • Laminaat is daarentegen redelijk isolerend. De houtvezels en luchtlagen in laminaat zorgen ervoor dat warmte minder snel door het materiaal heen gaat, waardoor het beter warmte tegenhoudt dan keramiek of beton.
    • PVC heeft matige isolerende eigenschappen. Hoewel het dunner is dan laminaat en daardoor minder lucht bevat die warmte tegenhoudt, biedt het toch enige isolatie vanwege de kunststofbasis.
    • Beton isoleert slecht. Door de hoge dichtheid van het materiaal wordt warmte makkelijk doorgegeven en nauwelijks tegengehouden, wat betekent dat het vrijwel geen isolerende werking heeft.

    Welke vloer kan je het beste gebruiken met elektrische en watergedragen vloerverwarming?

    Vloerverwarming is een populaire keuze voor moderne huizen, en zowel elektrische als watergedragen systemen hebben hun eigen voordelen. Bij het kiezen van een geschikte vloer is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke eigenschappen van het type vloerverwarming dat je gebruikt, aangezien elk systeem andere eisen stelt aan de warmtegeleiding van de vloer.

    Elektrische vloerverwarming

    Elektrische vloerverwarming is ideaal voor ruimtes waar je maar kort warmte nodig hebt, zoals de badkamer. Het systeem kan snel opwarmen en zorgt ervoor dat je in korte tijd de gewenste temperatuur bereikt. Omdat elektrische vloerverwarming hogere temperaturen bereikt dan watergedragen systemen, is het belangrijk om hittebestendige vloermaterialen te kiezen om schade te voorkomen.

    Schlüter Ditra Heat E elektrische vloerverwarming

    Watergedragen vloerverwarming

    Watergedragen vloerverwarming is meer geschikt voor ruimtes waar je een constante, aangename temperatuur wilt, zoals de woonkamer. Dit systeem verbruikt minder energie dan elektrische vloerverwarming en is daardoor duurzamer voor dagelijks gebruik. Hoewel het wat langer duurt voordat de vloer op temperatuur is, houdt de watergedragen vloerverwarming de ruimte stabiel warm, wat zorgt voor comfort en energiezuinigheid.

    Keramiek

    Keramiek is zowel voor elektrische als watergedragen vloerverwarming een uitstekende keuze. Het materiaal heeft een hoge warmtegeleidbaarheid, waardoor de vloer snel en efficiënt opwarmt. Voor beide systemen zorgt keramiek voor een comfortabele en gelijkmatige verspreiding van warmte.

    Laminaat

    Laminaat is minder vanzelfsprekend voor vloerverwarming, vooral bij elektrische systemen, omdat het van nature isolerend werkt. Voor watergedragen vloerverwarming is laminaat een betere optie, mits je kiest voor een variant die geschikt is voor vloerverwarming. Let op: bij beide systemen moet je rekening houden met de temperatuurinstellingen om schade te voorkomen.

    PVC

    PVC werkt goed met zowel elektrische als watergedragen vloerverwarming. Doordat PVC dun is, kan de warmte er alsnog snel doorheen komen, wat ideaal is bij elektrische vloerverwarming. Bij watergedragen systemen functioneert PVC prima, hoewel de warmteoverdracht iets minder efficiënt is dan bij keramiek. Varianten met een hoog percentage steen, zoals Bobeau PVC-vloeren, bieden een betere warmtegeleiding.

    Beton

    Beton kan goed gecombineerd worden met watergedragen vloerverwarming, omdat het de warmte goed vasthoudt en gelijkmatig verspreidt. Voor elektrische vloerverwarming is beton minder geschikt, omdat het langzamer opwarmt en dus niet optimaal gebruikmaakt van de snelle reactietijd die je van elektrische systemen verwacht.

    Conclusie

    Keramiek blijkt de beste keuze te zijn als je zowel elektrische als watergedragen vloerverwarming gebruikt. Dit materiaal geleidt warmte zeer goed en biedt een efficiënte en comfortabele verwarmingsoplossing, ongeacht het type vloerverwarming. Neem een kijkje op Meer waarde van tegels als je geïnteresseerd bent in meer informatie over tegels in combinatie met vloerverwarming.

    Laminaat scoort minder goed vanwege zijn isolerende eigenschappen, vooral bij elektrische vloerverwarming. Toch is laminaat een redelijke optie voor watergedragen vloerverwarming, mits je kiest voor een variant die geschikt is voor vloerverwarming.

    PVC is een veelzijdige keuze en werkt goed met beide soorten vloerverwarming, vooral als je kiest voor een PVC-variant met een hoog percentage steen voor betere warmtegeleiding (Bobeau PVC-vloeren). Hoewel het niet zo efficiënt is als keramiek, biedt het toch een prima oplossing.

    Beton is vooral geschikt voor watergedragen vloerverwarming vanwege zijn vermogen om warmte goed vast te houden en gelijkmatig te verspreiden. Voor elektrische vloerverwarming is beton echter minder efficiënt omdat het langer nodig heeft om op te warmen.

    Vragen of opmerkingen?

    Wil je meer weten over welke vloer het beste bij jouw vloerverwarming past? Of wil je de verschillende opties zoals keramiek en PVC zelf komen bekijken? Bezoek dan onze showroom of neem contact met ons op voor persoonlijk advies. Onze experts helpen je graag bij het maken van de juiste keuze, zodat je verzekerd bent van een comfortabel en energiezuinig huis!

    Productenvergelijker 0
    Openen