Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, vanavond in huis* 5575 klanten geven ons een 9 Gratis bezorgd vanaf 100,-* 30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, vanavond in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Voor besteld, vanavond in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

    Verschillende materialen van wastafels voor jouw badkamer

    Daniel

    Geschreven door:  Daniel Bennik

    10 oktober 2024

    Bewerkt op: 10 oktober 2024 16:26

    Bij het kiezen van een nieuwe wastafel voor je badkamer, kom je er al snel achter dat er heel wat verschillende materialen zijn. Maar welk materiaal past nu het beste bij jouw badkamer en gezinssituatie? Geen zorgen, ik help je graag verder. In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen van verschillende materialen, zodat je een weloverwogen keuze maakt.

    Verschillende materialen van wastafels voor jouw badkamer

    Te beoordelen eigenschappen

    Bij het kiezen van een wastafel voor je badkamer is het materiaal van groot belang. Elk materiaal heeft unieke eigenschappen die invloed hebben op zowel het uiterlijk als de praktische aspecten, zoals onderhoud en duurzaamheid. In dit artikel neem ik je mee langs de verschillende materialen die populair zijn voor wastafels en beoordelen we ze op een aantal belangrijke onderdelen:

    • Design: Hoe draagt het materiaal bij aan de uitstraling van je badkamer?
    • Prijssegment: Wat kun je verwachten qua kosten?
    • Kras- en stootbestendigheid: Hoe goed kan het materiaal tegen dagelijks gebruik?
    • Onderhoud en schoonmaken: Hoeveel zorg vereist het materiaal om er mooi uit te blijven zien?
    • Reparatiemogelijkheden: Wat zijn de opties als er beschadigingen ontstaan?

    Met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken voor de wastafel die het beste bij jouw stijl en behoeften past.

    Keramiek

    Keramische, ook wel vaak porselein genoemd, wastafels zijn voorzien van een geglazuurd, glasachtig oppervlak. Dit materiaal wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen, voornamelijk klei, die in vorm wordt gebracht en vervolgens verhit om een stevige, waterdichte structuur te creëren. Dankzij het gladde oppervlak van keramiek kunnen vuil en bacteriën zich nauwelijks hechten, wat het tot een zeer hygiënisch en duurzaam materiaal maakt voor wastafels en toiletten.

    Design

    Op het gebied van design biedt keramiek tegenwoordig meer keuze dan vroeger. Waar het traditioneel vooral in glanzend wit verkrijgbaar was, zijn er nu ook moderne opties zoals mat wit en mat zwart en zijn de randen vaak strakker en dunner van aard. Daarnaast zijn er diverse modellen beschikbaar, van lage tot hoge wastafels, waardoor keramiek goed in verschillende stijlen badkamers past.

    Prijssegment

    Keramiek valt over het algemeen in het middensegment qua prijs. Het is iets duurder dan composietmaterialen zoals polystone en kunstmarmer, maar meestal voordeliger dan Solid Surface. Binnen keramiek zijn er echter wel verschillende prijsklassen, afhankelijk van de afwerking en het ontwerp.

    Kras- en stootbestendigheid

    Hoewel keramiek zeer onderhoudsvriendelijk is, is het wel gevoelig voor stoten. Bij zware impact of vallende harde voorwerpen kan het glazuur beschadigen, wat kan leiden tot onherstelbare scheuren of beschadigingen aan het oppervlak. Voorzichtigheid is dus geboden om langdurig van een onbeschadigde wastafel te genieten.

    Onderhoud en schoonmaken

    Keramiek staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. Dankzij het gladde, niet-poreuze oppervlak is het eenvoudig schoon te maken en neemt het geen vuil op. Regelmatig schoonmaken met milde schoonmaakmiddelen is voldoende om het oppervlak stralend te houden. Op gebied van onderhoud en schoonmaken blijft keramiek in mijn ogen het beste materiaal voor wastafels.

    Reparatiemogelijkheden

    Beschadigingen zoals krassen of breuken zijn helaas lastig zelf te herstellen. In de meeste gevallen vereist dit de hulp van een professionele reparateur, vooral wanneer het glazuur is aangetast of er sprake is van scheuren in het oppervlak.

    Keramische tegel

    Een wastafel gemaakt van keramische tegels lijkt in veel opzichten op een traditionele keramische wastafel, aangezien beide materialen van keramiek zijn. Het grote verschil zit in de manier waarop ze worden vervaardigd: bij deze wastafels worden keramische tegels gebruikt om het oppervlak te vormen, wat zorgt voor een unieke esthetiek en een andere afwerkingsmethode en een iets afwijkend productieproces.

    Design

    In tegenstelling tot een gewone keramische wastafel, die vaak effen van kleur is, bieden wastafels van keramische tegels veel meer designmogelijkheden. Denk aan trendy marmerlooks of andere natuursteenimitaties, die zorgen voor een luxueuze en stijlvolle uitstraling. Deze variëteit in patronen en texturen maakt wastafels van keramische tegels populair voor moderne badkamerontwerpen.

    Prijssegment

    Doordat er meer handmatige bewerking nodig is bij het maken van een wastafel van keramische tegels dan bij een standaard keramische wastafel, liggen de kosten vaak hoger. De extra arbeid en het complexe productieproces maken deze wastafels een duurdere optie, maar de unieke uitstraling kan de investering waard zijn.

    Kras- en stootbestendigheid

    Net als bij een standaard keramische wastafel zijn wastafels van keramische tegels behoorlijk krasbestendig, maar wel gevoelig voor stoten. Vallende objecten kunnen het oppervlak beschadigen, wat kan leiden tot scheuren of chips.

    Onderhoud en schoonmaken

    Het onderhoud van een wastafel gemaakt van keramische tegels is hetzelfde als bij een reguliere keramische wastafel. Het gladde, niet-poreuze oppervlak is gemakkelijk schoon te houden en vereist slechts milde schoonmaakmiddelen om in topconditie te blijven.

    Reparatiemogelijkheden

    De reparatiemogelijkheden zijn vergelijkbaar met die van gewone keramische wastafels. Beschadigingen, zoals krassen of breuken, zijn moeilijk zelf te herstellen en vereisen vaak professionele hulp om de wastafel weer in goede staat te brengen.

    Schluter Kerdi-Board W (betegelbare wastafel)

    Schluter Kerdi-Board W (betegelbare wastafel)

    Solid Surface

    Solid Surface is een hoogwaardig composietmateriaal dat letterlijk "duurzaam oppervlaktemateriaal" betekent. Het is samengesteld uit mineralen en harsen, wat zorgt voor een gladde, compacte structuur die prettig aanvoelt. Solid Surface onderscheidt zich van andere composieten doordat het een door-en-door homogeen materiaal is. Dit betekent dat het volledig uit hetzelfde materiaal bestaat, waardoor het uniek is in zijn duurzaamheid en esthetiek.

    Design

    Solid Surface biedt veel mogelijkheden qua design. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren en door het eenvoudige productieproces is het ideaal voor maatwerk. Dit maakt het een uitstekende keuze voor wie een op maat gemaakte wastafel wil. De matte afwerking van Solid Surface geeft bovendien een stijlvolle en moderne uitstraling aan elke badkamer.

    Prijssegment

    Solid Surface wastafels vallen doorgaans in een hoger prijssegment vergeleken met materialen zoals acryl of keramiek. De hogere prijs weerspiegelt echter de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal. Voor wie op zoek is naar een luxe en langdurige oplossing, is Solid Surface de investering meer dan waard.

    Kras- en stootbestendigheid

    Solid Surface wastafels zijn zeer krasbestendig, maar kunnen na verloop van tijd lichte krassen oplopen bij intensief gebruik. Een groot voordeel van dit materiaal is dat eventuele krassen eenvoudig kunnen worden weggewerkt door het oppervlak licht te schuren, waardoor het weer als nieuw wordt. Dit maakt Solid Surface zeer duurzaam, zelfs in drukbezochte huishoudens.

    Onderhoud en schoonmaken

    Solid Surface is onderhoudsvriendelijk dankzij het niet-poreuze oppervlak, dat voorkomt dat vuil en vocht binnendringen. Hierdoor is het materiaal zeer hygiënisch en bestand tegen schimmelvorming. Voor dagelijks onderhoud volstaan een vochtige doek en milde schoonmaakmiddelen om de wastafel in perfecte staat te houden.

    Voor meer informatie bekijk ons artikel over het onderhouden van Solid Surface.

    Reparatiemogelijkheden

    Een van de grootste voordelen van Solid Surface is de gemakkelijke reparatie bij beschadigingen. Doordat het materiaal door-en-door hetzelfde is, kunnen krassen en kleine beschadigingen eenvoudig worden weggewerkt door licht schuren, zonder dat er kleur- of materiaalverschillen ontstaan. Hierdoor blijft de wastafel zelfs na jaren van gebruik als nieuw.

    Mondiaz Avon

    Mondiaz Avon

    Bliss Spazio

    Bliss Spazio

    Composiet (polystone, kunstmarmer etc.)

    Composiet is een overkoepelende term voor materialen zoals kunstmarmer, mineraalmarmer en steenhars. Deze materialen worden vervaardigd uit een mix van harsen en natuurlijke mineralen, wat zorgt voor een stevige en duurzame structuur. Composiet wordt vaak gekozen vanwege zijn veelzijdigheid en aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

    Design

    Een groot voordeel van composiet is dat het gegoten wordt in mallen, wat zorgt voor strakke ontwerpen met haakse hoeken. Dit biedt meer designvrijheid dan bijvoorbeeld keramiek, waar de randen vaak iets ronder zijn. Hierdoor kunnen composiet wastafels moderne, strakke lijnen hebben die goed passen in minimalistische of moderne badkamers.

    Prijssegment

    Qua prijs valt composiet meestal onder de kosten van keramiek en Solid Surface. Het is een betaalbaar alternatief voor wie een stijlvolle wastafel zoekt, zonder de hogere kosten van luxere materialen zoals Solid Surface te hoeven betalen.

    Kras- en stootbestendigheid

    Composiet wastafels zijn van nature vrij krasbestendig dankzij de combinatie van harsen en mineralen, die samen een stevige structuur vormen. Dit maakt ze goed bestand tegen dagelijks gebruik, hoewel voorzichtigheid wel belangrijk blijft om diepe krassen of beschadigingen te voorkomen. Vergeleken met zachtere materialen zoals acryl, is composiet minder gevoelig voor krassen.

    Onderhoud en schoonmaken

    Composiet is eenvoudig te onderhouden vanwege de niet-poreuze structuur, wat betekent dat vuil, kalk en vocht zich moeilijk aan het oppervlak kunnen hechten. Een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek zijn doorgaans voldoende om de wastafel schoon te houden. Wel kan composiet na verloop van tijd vlekken gaan vertonen, en kwalitatief gezien is het minder sterk dan keramiek of Solid Surface.

    Reparatiemogelijkheden

    Hoewel composiet in het algemeen duurzaam is, is het lastig te repareren bij schade. Diepe krassen of barsten kunnen moeilijk onzichtbaar worden gerepareerd, vooral omdat composiet vaak een toplaag heeft die bij beschadiging esthetische verschillen kan vertonen. Dit maakt het belangrijk om voorzichtig met de wastafel om te gaan om grotere beschadigingen te voorkomen.

    Natuursteen / hardsteen

    Natuursteen, ook wel hardsteen genoemd, is een authentiek natuurproduct dat een unieke en natuurlijke uitstraling biedt. Omdat elk stuk steen uit de natuur komt, kunnen kleur en structuur afwijken van wat je eerder hebt gezien in de winkel of showroom. Dit maakt iedere wastafel van natuursteen echt uniek.

    Design

    Natuursteen geeft een badkamer een luxe, natuurlijke uitstraling. De robuuste en authentieke look van het materiaal is moeilijk te evenaren, omdat het een echt natuurproduct is. Dit maakt het een populaire keuze voor wie een unieke en natuurlijke sfeer in de badkamer wil creëren.

    Prijssegment

    Qua prijs bevindt natuursteen zich in een vergelijkbaar segment als keramiek. Hoewel het geen goedkope optie is, biedt het een hoogwaardige en natuurlijke look die zijn prijs vaak waard is.

    Kras- en stootbestendigheid

    Hardsteen is van nature gevoelig voor krassen en stoten. Bij het laten vallen van harde objecten kan het oppervlak beschadigen, en het is niet bestand tegen alle soorten vlekken. Om het binnendringen van vloeistoffen en vlekken te voorkomen, is het essentieel om de wastafel te behandelen met een waterafstotende sealer of impregneermiddel. Dit biedt echter geen volledige bescherming, dus voorzichtigheid blijft belangrijk. Het is aanbevolen om minstens één keer per jaar het steenoppervlak opnieuw te impregneren.

    Onderhoud en schoonmaken

    Natuursteen, en met name hardsteen, vereist regelmatig onderhoud om zijn schoonheid te behouden. Voor de dagelijkse reiniging en het onderhoud kun je het beste een speciaal samengestelde natuursteen care-kit gebruiken, zoals de Lithofin Natuursteen Care-Kit. Deze kit helpt het steen te reinigen, te impregneren en beschermt het tegen dagelijks gebruik. Door deze behandeling blijft je wastafel in goede staat en behoudt het zijn natuurlijke glans.

    Reparatiemogelijkheden

    Schade aan natuursteen, zoals krassen of scheuren, is lastig te repareren. Het is vaak niet mogelijk om beschadigingen volledig te herstellen zonder dat deze zichtbaar blijven, waardoor voorzichtig gebruik en goed onderhoud van groot belang zijn om langdurig van je natuurstenen wastafel te kunnen genieten.

    Beton

    Wastafels van beton zijn net als natuursteen een natuurproduct, wat betekent dat kleur en structuur kunnen variëren van wat je in de winkel hebt gezien. Elk betonnen wastafel is uniek, waardoor het een robuuste en karaktervolle toevoeging aan je badkamer is.

    Design

    Beton heeft een stoere, industriële uitstraling die moeilijk te evenaren is met andere materialen. De rauwe en natuurlijke look van echt beton maakt het een populaire keuze voor moderne en minimalistische badkamers, en geeft een unieke sfeer aan je interieur.

    Prijssegment

    Wat betreft prijs zit beton in een vergelijkbaar segment als keramiek. Het biedt een mooie balans tussen kosten en de esthetische en robuuste eigenschappen van het materiaal, waardoor het een goede keuze is voor wie op zoek is naar iets bijzonders, maar betaalbaars.

    Kras- en stootbestendigheid

    Beton is gevoelig voor krassen en kan beschadigd raken als harde objecten erop vallen. Daarnaast is beton vatbaar voor vlekken als het onbehandeld blijft. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de wastafel te behandelen met een waterafstotende sealer of impregneermiddel, wat helpt om het binnendringen van vloeistoffen te beperken. Toch biedt dit geen volledige bescherming, dus jaarlijks opnieuw impregneren is aan te raden.

    Onderhoud en schoonmaken

    Beton is een onderhoudsgevoelig materiaal. Het vraagt om regelmatige verzorging, en voorzichtigheid is geboden bij het schoonmaken om beschadigingen en vlekken te voorkomen. Het gebruik van een sealer en mild schoonmaakmiddel kan helpen om de levensduur van de wastafel te verlengen en de uitstraling te behouden.

    Reparatiemogelijkheden

    Net als bij natuursteen zijn beschadigingen aan betonnen wastafels moeilijk te repareren. Krassen, scheuren of andere beschadigingen zijn vaak blijvend, en reparaties kunnen zichtbaar blijven. Zorgvuldig gebruik en goed onderhoud zijn daarom essentieel om de wastafel in goede staat te houden.

    Conclusie: welk wastafelmateriaal is het beste?

    Het kiezen van het juiste materiaal voor je wastafel hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren, je budget en de mate van onderhoud die je bereid bent te investeren. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen:

    Keramiek (en keramische tegels) blijft een uitstekende keuze voor wastafels. Het is hygiënisch, gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken, en blijft jarenlang in goede staat zonder veel zorg.

    Daarnaast ben ik een grote fan van Solid Surface. Dit materiaal heeft een prachtige matte uitstraling en voelt zacht aan, maar is net zo eenvoudig te onderhouden als keramiek. Wat Solid Surface echt onderscheidt, is dat kleine beschadigingen gemakkelijk kunnen worden weggewerkt, waardoor je wastafel er altijd als nieuw uitziet.

    Als je houdt van een strak design, maar de prijs van Solid Surface of keramiek te hoog vindt, dan is composietmateriaal, zoals mineraalmarmer of kunstmarmer, een goed alternatief. Houd er wel rekening mee dat je qua onderhoud en duurzaamheid iets inlevert, maar het blijft een prima optie voor wie op zoek is naar een betaalbare oplossing.

    De materialen natuursteen en beton hebben bij ons minder de voorkeur, vooral vanwege hun onderhoudsgevoeligheid. Hoewel deze producten vaak geïmpregneerd worden om ze te beschermen tegen vocht en vlekken, slijt die beschermlaag na verloop van tijd. Dit betekent dat je de wastafel regelmatig opnieuw moet behandelen om het materiaal in goede staat te houden. Voor veel mensen is dit intensieve onderhoud echter niet ideaal of wenselijk, waardoor deze materialen minder aantrekkelijk zijn in vergelijking met andere, onderhoudsvriendelijkere opties.


    Keramiek

    Solid Surface

    Composiet

    Natuursteen

    Beton

    Design

    4

    5

    5

    5

    5

    Prijzen

    4

    3

    5

    4

    4

    Krasgevoelig

    4

    5

    4

    1

    1

    Onderhoud

    5

    5

    4

    1

    1

    Reparatie

    1

    5

    1

    1

    1

    Vragen of advies?

    Het kiezen van het juiste materiaal voor je wastafel is een belangrijke beslissing die niet alleen de uitstraling van je badkamer bepaalt, maar ook invloed heeft op het onderhoud en de levensduur. We begrijpen dat de hoeveelheid opties overweldigend kan zijn en dat je misschien nog vragen hebt over welk materiaal het beste bij jouw situatie past. Of je nu twijfelt over de prijs, het onderhoud of de duurzaamheid van een specifiek materiaal, wij staan klaar om je te helpen.

    Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Neem dan gerust contact met ons op voor persoonlijk advies. Of wil je liever de materialen in het echt bekijken? Bezoek dan onze showroom, waar je de meeste opties kunt zien, voelen en vergelijken.

    Productenvergelijker 0
    Openen