Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Morgenochtend vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Fijne avond.

Voor besteld, morgen in huis* 5575 klanten geven ons een 9 Gratis bezorgd vanaf 100,-* 30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, morgen in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Voor besteld, morgen in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

    Stopcontacten in de badkamer: veiligheid, regels en praktische tips

    Daniel

    Geschreven door:  Daniel Bennik

    8 oktober 2024

    Bewerkt op: 9 oktober 2024 16:47

    Heb je ooit nagedacht over waar je je stopcontacten in de badkamer moet plaatsen? Het lijkt misschien een detail, maar de juiste plek is cruciaal voor de veiligheid. In een ruimte waar water en elektriciteit samenkomen, wil je geen risico nemen. In dit artikel duiken we in de regels, veiligheidstips en slimme plekken voor stopcontacten in je badkamer.

    Stopcontacten in de badkamer: veiligheid, regels en praktische tips

    Een stopcontact bij de wastafel is tegenwoordig bijna onmisbaar. Dit is ideaal voor het gebruik van je föhn, scheerapparaat of elektrische tandenborstel. Elektrische radiatoren worden steeds populairder in de badkamer en zijn vaak voorzien van een stekker. Ook hiervoor wil je een handig geplaatst stopcontact dichtbij hebben.

    Waar mag je stopcontacten plaatsen?

    In de badkamer zijn er specifieke zones waar elektrische installaties wel of niet mogen worden geplaatst. Volgens de NEN1010 norm wordt de badkamer verdeeld in verschillende veiligheidszones, die bepalen waar stopcontacten en andere elektrische installaties veilig kunnen worden geïnstalleerd..

    • Zone 0: Het interieur van het bad of de douche. In deze zone zijn geen stopcontacten toegestaan.
    • Zone 1: Het gebied direct boven de douchebak of het bad, tot een hoogte van 2,25 meter. Ook hier zijn stopcontacten niet toegestaan.
    • Zone 2: Het gebied vanaf de rand van het bad of de douche tot 60 cm eromheen, tot een hoogte van 2,25 meter. Ook hier mogen nog geen stopcontacten geplaatst worden

    Hoewel er voor een wastafel geen officiële "zone" bestaat zoals voor een bad of douche, moet het stopcontact nog steeds minimaal 60 cm van waterbronnen (zoals de kraan) verwijderd zijn. Het is aan te raden een spatwaterdicht stopcontact (IP44) te installeren, vooral wanneer het dicht bij de wastafel wordt geplaatst, om kortsluiting te voorkomen. Bij de plaatsing van stopcontacten in de badkamer komt het neer op het volgende:

    • Plaatsing op 25 cm vanaf de vloer
    • Plaatsing buiten Zone 0, 1 en 2, dus minimaal 60 cm vanaf een waterpunt zoals een wastafelkraan
    Badkamer zones

    De verschillende NEN1010-zones in een badkamer (bron: Zehnder.nl)

    Veiligheid van stopcontacten

    Zijn er naast de juiste plaatsing nog andere maatregelen om stopcontacten veilig te maken? Jazeker, die zijn er. Dit komt neer op drie punten.

    Geaarde stopcontacten

    Alle stopcontacten in de badkamer moeten geaard zijn. Aarding zorgt ervoor dat de stroom veilig wordt afgevoerd naar de aarde als er een defect is in een apparaat of stopcontact. Dit voorkomt dat metalen onderdelen van apparaten onder spanning komen te staan, wat gevaarlijk kan zijn. Het gebruik van geaarde stopcontacten in vochtige ruimtes is essentieel om de kans op elektrische schokken te minimaliseren.

    Aardlekschakelaar

    Een andere belangrijke veiligheidsmaatregel in de badkamer is de aardlekschakelaar. Deze schakelaar schakelt de stroom automatisch uit wanneer er een lekstroom wordt gedetecteerd.

    Spatwaterdichte stopcontacten (IP44)

    Naast aarding en aardlekschakelaars is het verstandig spatwaterdichte stopcontacten te gebruiken, vooral als ze dichtbij waterbronnen zoals de douche of wastafel zijn geplaatst. Deze stopcontacten hebben IP44-bescherming, wat betekent dat ze tegen waterspetters uit alle richtingen beschermd zijn.

    Stopcontacten in verschillende stijlen en kleuren

    Naast veiligheid is esthetiek vaak ook belangrijk bij het ontwerp van een badkamer. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel design-stopcontacten en afdekplaatjes beschikbaar die zowel veilig als stijlvol zijn. Met bijvoorbeeld afdekplaatjes in verschillende kleuren en materialen kun je de stopcontacten perfect laten passen bij het ontwerp van je badkamer, zonder in te boeten op veiligheid. Helaas hebben wij deze nog niet in ons assortiment en kunnen we je hierin nog niet adviseren.

    Handige stopcontact oplossingen in de badkamer

    Er zijn slimme oplossingen voor de badkamer die het dagelijks gebruik makkelijker maken Denk bijvoorbeeld aan het integreren van stopcontacten in je sanitair. Hierdoor hoef je geen extra wandcontactdozen op je wand te monteren.

    Stopcontact in de lade van je badkamermeubel

    Een handige oplossing is het plaatsen van een stopcontact in de lade van je badkamermeubel. Zo berg je apparaten zoals je föhn, stijltang of elektrische tandenborstel netjes op en laad je ze direct op, zonder dat ze in het zicht liggen. Het voordeel hiervan is dat er geen snoeren door de badkamer slingeren en alles netjes opgeruimd blijft. Wel is het handig om, voordat je de installatie plant, goed na te denken over de stroomvoorziening naar de lade.

    Het verwerken van een stopcontact met USB aansluiting in je badkamermeubel

    Het verwerken van een stopcontact met USB aansluiting in je badkamermeubel

    Stopcontact in de spiegelkast

    Een andere populaire optie is een stopcontact in de spiegelkast. Zo heb je direct toegang tot elektriciteit op een handige plek, ideaal voor het opladen van een scheerapparaat of tandenborstel. Daarnaast blijft je wastafel vrij van apparaten en snoeren, wat zorgt voor een nette en opgeruimde uitstraling. Net als bij de lade-oplossing moet je tijdens de aanleg goed nadenken over de stroomtoevoer naar de spiegelkast.

    Voorbeeld van het toepassen van een stopcontact in een spiegelkast

    Voorbeeld van het toepassen van een stopcontact in een spiegelkast

    In beide gevallen is het essentieel om vóór de aanleg goed na te denken over de plaatsing en aansluiting van de stopcontacten. Het vroegtijdig inschakelen van een erkende elektricien helpt om verrassingen te voorkomen en zorgt ervoor dat de installatie veilig en volgens de regels verloopt. Zo haal je het meeste uit je badkamer zonder in te leveren op veiligheid en functionaliteit.

    Vragen of opmerkingen?

    Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de juiste plaatsing van stopcontacten in de badkamer? Voor technisch advies of installatie raden we altijd aan contact op te nemen met een erkende elektricien. Voor andere vragen over ons assortiment of hulp bij het kiezen van de juiste producten, staan wij natuurlijk altijd voor je klaar. Of kom langs in onze showroom.

    Productenvergelijker 0
    Openen