Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Morgenochtend vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Fijne avond.

Voor besteld, morgen in huis* 5575 klanten geven ons een 9 Gratis bezorgd vanaf 100,-* 30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, morgen in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Voor besteld, morgen in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

    Drogen van handdoeken in de badkamer: do's & dont's

    Daniel

    Geschreven door:  Daniel Bennik

    22 oktober 2024

    Bewerkt op: 22 oktober 2024 07:49

    Na een fijne douche wil je natuurlijk een zachte, droge handdoek. Maar wist je dat hoe en waar je je handdoeken laat drogen, een groot verschil kan maken? Droog je ze aan de radiator, of is er een betere optie? En hoe ga je om met natte handdoek na gebruik? In dit artikel vertel ik je precies wat wel en niet werkt bij het drogen van handdoeken in de badkamer.

    Drogen van handdoeken in de badkamer: do's & dont's

    Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het kiezen van een nieuwe badkamer: waar hang je je handdoeken op? Toch is het ophangen van droge of natte handdoeken iets waar je dagelijks mee te maken hebt. En veel mensen doen dit verkeerd! Hoe je je handdoeken droogt en waar je ze ophangt, kan een groot verschil maken voor de frisheid van je badkamer en het voorkomen van nare geuren.

    Handdoek drogen op een radiator

    Dit onderwerp zorgt al jaren voor discussie. Alhoewel, in mijn ogen - en in de ogen van onze fabrikanten - zou het eigenlijk helemaal geen discussie moeten zijn. Handdoeken ophangen op je radiator? Geen probleem! Maar hang er geen natte handdoeken aan op om te drogen. Dit doen veel mensen, en vaak gaat het ook wel goed, maar toch is het niet verstandig om te doen. Het gekke is dat deze radiatoren vaak zelfs "handdoekradiatoren" worden genoemd.

    Een radiator mag namelijk niet in aanraking komen met water. Radiatoren zijn gemaakt van staal of aluminium en, hoewel ze beschermd zijn met een poeder-epoxylaag, kan er toch corrosievorming ontstaan wanneer ze nat worden. Water en metalen radiatoren zijn simpelweg geen goede combinatie als je de levensduur van je radiator wilt verlengen.

    Radiatoren van RVS

    Wil je toch de mogelijkheid hebben om je handdoek aan een radiator op te hangen? Kies dan voor een radiator die gemaakt is van RVS 316. Deze radiatoren zijn gemaakt van het corrosiebestendige RVS 316-materiaal, wat de beste legering op de markt is. Door deze hogere kwaliteit hangt er ook een hoger prijskaartje aan, maar het is wel de beste keuze als je wilt dat je radiator jarenlang meegaat zonder problemen. Een andere optie is om te kiezen voor een gegalvaniseerde radiator, die ook beter bestand is tegen water.

    Handdoek accessoires

    Vind je die investering te hoog of wil je liever een radiator van staal of aluminium? Combineer dan een extra handdoekrek of handdoekhaak voor op je radiator. De meeste radiatoren van merken zoals Instamat en Vasco bieden de optie om bijpassende handdoekaccessoires op je radiator te bevestigen. Op die manier drogen je handdoeken snel en beschadigt je radiator ook niet.

    Radiatoren met extra handdoekbeugel

    Vasco radiatoren met extra handdoekbeugel

    Handdoek op een handdoekhouder

    Het is ook mogelijk om je handdoeken te drogen op een handdoekhouder, zoals een handdoekrek of een handdoekhaak. Dit is ideaal als je geen radiator hebt of als je niet de mogelijkheid hebt om je handdoeken aan je radiator te hangen.

    Waar je hierbij op moet letten, vooral als je kiest voor gekleurde opties, is dat je kiest voor handdoekhouders van goede kwaliteit, met name een goede kwaliteit kleurafwerking zoals PVD. Anders kun je hetzelfde probleem krijgen als hierboven beschreven voor de radiator: corrosievorming en beschadiging van de afwerking.

    Het nadeel van handdoeken drogen op een handdoekhouder is dat deze in de meeste gevallen niet verwarmd is. Daardoor duurt het wat langer voordat je handdoeken droog zijn. Een interessante optie is om wandverwarming te overwegen. De meeste mensen zijn bekend met vloerverwarming en weten hoe comfortabel dit is voor je voeten. Met de Schluter Ditra Heat E kun je naast vloerverwarming ook kiezen voor wandverwarming. Het idee is hetzelfde, maar dan wordt de wand verwarmd. Hiermee creëer je een zogenaamde 'knuffelmuur', en kun je ook je handdoeken aan je handdoekhouders laten drogen met een beetje extra warmte.

    Lees ook mijn ander artikel over tips om je handdoeken in je badkamer op te bergen.

    Zorg voor goede ventilatie

    Het is belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie in je badkamer, en dit geldt zeker voor het drogen van handdoeken op een radiator. Goede ventilatie zorgt ervoor dat vochtige lucht snel afgevoerd wordt, waardoor je handdoeken sneller drogen en je radiator niet te lang in een vochtige omgeving blijft. Dit is niet alleen goed voor de levensduur van je radiator, maar komt de hele badkamer ten goede. Een goed geventileerde badkamer voorkomt schimmelvorming, nare geuren en zorgt voor een aangename omgeving. Overweeg bijvoorbeeld een ventilator met een vochtigheidssensor of zorg ervoor dat je na het douchen een raam opent voor voldoende luchtcirculatie.

    Wanneer je geen radiator hebt om je ruimte te verwarmen en wanneer je ventilatie ook niet in orde is, dan kun je je afvragen of je de natte handdoeken wel in je badkamer wilt drogen. In dat geval is het misschien beter om de handdoeken in een andere ruimte te drogen.

    Was handdoeken regelmatig

    Deze is wellicht overbodig om te noemen, maar ik doe het toch. Gebruik niet keer op keer dezelfde handdoek. Het is belangrijk om je handdoeken regelmatig te wassen, en dat heeft verschillende redenen. Na een paar keer gebruiken hopen zich bacteriën en schimmels op in de vezels van de handdoek. Dit gebeurt sneller wanneer de handdoek niet goed kan drogen tussen de beurten door, bijvoorbeeld omdat deze te vochtig blijft of niet voldoende luchtcirculatie heeft. Hierdoor kunnen nare geuren ontstaan en kan het zelfs onhygiënisch worden.

    Daarnaast zorgen resten van zeep, huidcellen en ander vuil ervoor dat de handdoek minder goed vocht kan opnemen. Regelmatig wassen op een hoge temperatuur helpt om bacteriën en geuren te verwijderen en de handdoeken fris en hygiënisch te houden. Zo kun je altijd genieten van een zachte, frisse handdoek na het douchen.

    Vragen of advies

    Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies over het drogen van handdoeken in je badkamer? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om je te helpen met al je vragen. Je bent ook altijd van harte welkom in onze showroom, waar we je graag meer laten zien en je persoonlijk verder helpen. We denken graag met je mee!

    Productenvergelijker 0
    Openen